1

Μοιράσου.. τον καναπέ σου!!

Posted by Leela on 2:25 μ.μ.
Ζούμε σε μια χώρα που φημίζεται για τον τουρισμό της και ακόμη περισσότερο για την πολυδιαφημισμένη φιλοξενία της. Όλοι μας λίγο-πολύ έχουμε ακούσει ή σωστότερα προπονηθεί στις τεχνικές του τέλειου οικοδεσπότη που κάνει τα αδύνατα δυνατά για να ευχαριστήσει τους φιλοξενούμενούς του. Είμαστε, με λίγα λόγια, ένας λαός οικοδεσποτών από γεννησιμιού μας!

Κράτα τώρα αυτήν την ιδέα της φιλοξενίας και πρόσθεσε την επιθυμία να γνωρίσεις καινούριους ανθρώπους! Το αποτέλεσμα? CouchSurfing !! Ή στα ελληνικά “γυρνάω τους καναπέδες του κόσμου”..

Το CouchSurfing είναι μια καταπληκτική ιδέα και ένας ακόμη πιο καταπληκτικός τρόπος να γυρίσεις τον κόσμο και ταυτόχρονα να γνωρίσεις ανθρώπους, κουλτούρες και πολιτισμούς! Είναι μια κοινότητα ανθρώπων όπου μπορεί να γίνει ο καθένας μέλος, αρκεί να διαθέτει χώρο για φιλοξενούμενους ή απλώς να έχει διάθεση να τεξιδέψει! Το www.couchsurfing.org είναι ένας μή κερδοσκοπικός οργανισμός, όπου τα μέλη του μοιράζονται τη φιλοξενία και τους καναπέδες (οκ, μπορεί να είναι και κρεβάτι) τους μεταξύ τους!

Στο www.couchsurfing.org υπάρχουν δύο τύποι χρηστών, οι “οικοδεσπότες” και οι “σέρφερς”, που όμως μπορούν να εναλλάσσονται. Δηλαδή κατά την εγγραφή σου ως μέλος της κοινότητας του CouchSurfing δηλώνεις εάν διαθέτεις couch, δηλαδή χώρο για φιλοξενούμενους και πόσους. Αυτό σε κάνει αυτόματα οικοδεσπότη! Ταυτόχρονα εάν θελήσεις να ταξιδέψεις, γίνεσαι εσύ ο σέρφερ! Οι μεν οικοδεσπότες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ταξιδιώτες από όλον τον κόσμο, να τους φιλοξενήσουν στο σπίτι τους και να τους δείξουν λίγα πράγματα από τη χώρα τους. Οι δε σέρφερς, έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη ζωή των ντόπιων για λίγο, αλλά και να μειώσουν σημαντικά το κόστος ενός ταξιδιού σε μια ξένη χώρα.

Πώς να το κάνω?
Όπως και σε κάθε επιτυχημένη διαδικασία -από το παρκάρισμα, μέχρι το άνοιγμα μιας πόρτας- υπάρχουν οδηγίες ή συμβουλές αν προτιμάς..

Αν φιλοξενείς εσύ..

* Για αρχή επιλέγουμε προσεκτικά τον φιλοξενούμενό μας. Διάβασε το προφίλ του και όλα όσα είπαν οι άλλοι χρήστες για την εμπειρία τους μαζί του και τότε αποφάσισε. Αν δε σου κάνει, απλώς αρνήσου ευγενικά.
* Ενημέρωσε συγκάτοικο, οικογένεια ή το κατοικίδιό σου ώστε να μη βρεθούν προ εκπλήξεως
* Φρόντισε να μη χαθεί ψάχνοντας το σπίτι σου ή το μέρος που θα βρεθείτε και δώσε και ένα τηλέφωνο just in case..
* Για περισσότερες οδηγίες καλής φιλοξενίας ρώτα τη μαμά ή το ένστικτό σου!

Αν σερφάρεις..

* Επέλεξε τον οικοδεσπότη σου πολύ προσεκτικά και φρόντισε η αίτηση για CouchSurfing που θα του στείλεις να έχει πολλές λεπτομέρειες γαι σένα. Στο κάτω κάτω θέλεις να μείνεις σπίτι του για κάποιες μέρες, καλό είναι να γνωριστείτε.
* Ενημέρωσε τον οικοδεσπότη σου για τα σχέδιά σου (ακριβής χρόνος παραμονής, τόπος συνάντησης κτλ) και εάν έχει τη διάθεση, φτιάξτε μαζί πρόγραμμα για τις μέρες που θα μένεις εκεί.
* Φρόντισε να μάθεις τα “όρια” του οικοδεσπότη σου σχετικά με το σπίτι, δηλαδη αν μπορείς να χρησιμοποιείς τον υπολογιστή, την κουζίνα ή το τηλέφωνό του.
* Πάντα να έχεις μια εναλλακτική λύση σε περίπτωση που όλα πάνε στραβά!
* Δείξε ευγνωμοσύνη για τη φιλοξενία και άφησε το χώρο καλύτερο από πριν.

Αφού ζήσεις την εμπειρία του CouchSurfing,από τη μία ή την άλλη πλευρά, φρόντισε να τη μοιραστείς και με τα υπόλοιπα μέλη. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε καλή, κακή ή μέτρια “βαθμολογία” και να βοηθήσεις έτσι κάποιον άλλον να κάνει τη σωστή επιλογή.

Στατιστικά
Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 1.519,092 CouchSurfers και 1,611,752 επιτυχημένες φιλοξενίες που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι χώρες που εκπροσωπούνται είναι 232, ενώ οι πόλεις 67,492!
Η Ελλάδα μέχρι αυτήν τη στιγμή που σας γράφω έχει να ”διαθέσει” 3915 καναπέδες (αν και περίμενα πολύ λιγότερους..).
Ας τους πολλαπλασιάσουμε λοιπόν!!

1 Comments


kanena thlefono epikoinonoias ua exoume h mono pliroforisi

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 2009 Leela's Blog All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.